Měsíční archív: Srpen 2014

Matriky veřejně přístupné on line

Sestavujete rodokmen vaší rodiny nebo se jen chcete podívat, zda ten či onen nebyl vlastně vašim příbuzným? Důvodů, proč začít hledat některé své předky může být opravdu mnoho a práce už to není ani zdaleka tak časově náročná, jako tomu bylo například v minulosti. V dnešní době totiž už není nutné chodit stále dokola na matriky, kde jsou vedené veškeré záznamy a evidence všech obyvatel. Ačkoli se to zdá mnohým laikům i začátečnickým badatelům nemožné, veškeré informace jsou naprosto bez problémů a poplatků uvedeny na internetu.

Online matriky jsou dostupné každému, kdo chce nahlédnout do minulosti své vlastní rodiny nebo svých blízkých. Hledání v matričních záznamech není vůbec složité a je velkou výhodou, že veškerou činnost můžete uskutečnit z pohodlí svého domova. Jak ale postupovat při hledání v matričních záznamech? Tak snadné, jak to na první pohled vypadá, to rozhodně není. Na internetových stránkách veřejné matriky se nachází vyhledávač, na jehož základě je možné vyhledat danou osobu buď podle místa narození, nebo na základě církve. Jednodušší je místo narození, kde vám vzápětí bude nabídnuto několik desítek rozdělených záznamů. Záznamy jsou rozděleny podle různých let a bez roku narození nemáte prakticky šanci najít člověka, po jehož minulosti bádáte.

Nezapomínejte, že archivované záznamy jsou staré a rozhodně nebyly do systému přepisovány, ale jen okopírovány. K dispozici není žádný našeptávač ani pomocník, který by vám pomohl najít jméno, po kterém bádáte. Chce to tedy nejen dostatek času, ale i trpělivosti.

Vložil Matriční záznamy | Tagged , , , | Zanechat komentář